Over de Haaskamp

H.C. de Haaskamp werd opgericht op 7 december 1971 door Henk Linders, Thys van Loon en Meindert Bonnema, waarvan de nazaten nog steeds bij deze club rondlopen.

De naam van de vereniging werd ontleend aan de prachtige plek waar de velden aan de bosrand liggen in sportpark 'De Burgwal', net buiten de bebouwde kom van Amerongen, richting Elst.

In 1976 kon de Haaskamp trots bezit nemen van het huidige clubhuis, dat door zijn uiterlijk van een tabaksschuur goed in zijn omgeving past.

De ligging van de velden is uniek; hockeyvelden in een prachtig natuurgebied tegen de Utrechtse Heuvelrug aan. Een reden om zevenentwintig seizoenen lang verknocht te blijven aan natuurgras. Modern hockey wordt echter op kunstgras gespeeld, zo ook vanaf zomer 1998 bij de Haaskamp, dankzij geweldige samenwerking tussen gemeente Amerongen en de kunstgrascommissie bestaande uit Henk Honders, Michel Girbes en Hans Kooper. Het kunstgrasveld werd aangelegd door de gemeente. De verlichting is door alle leden van jong tot oud gezamenlijk bijeengebracht, via festiviteiten, het kopen van 'vierkante meters' en allerlei teamacties.

Inmiddels heeft de vereniging het tweede kunstgrasveld in gebruik genomen met ingang van het seizoen 2009/2010. Dit kunstgrasveld is een gecombineerd hockey/korfbal veld.

Vanuit de wijde omgeving van Amerongen maken de leden hun gang naar De Haaskamp. Het ledenbestand laat spelers en speelsters zien uit Amerongen, Leersum, Elst, Rhenen, Ingen, Maurik en zelfs uit Utrecht en Amsterdam komen de leden elk weekend terug.

Deze betrokkenheid is kenmerkend voor de Haaskamp-geschiedenis. Veel families zijn van jong tot oud actief bij de Haaskamp, als speler, als coach, als scheidsrechter of als deelnemer in de verenigingsorganisatie. Sommige families zijn al ruim 35 jaar lang betrokken, vroeger als speler nu als grootouder langs de lijn. De toename van jonge hazen voorspelt een goede toekomst.

Een enthousiast team van trainers en begeleiders voor alle categorie├źn werkt hard aan een goede opbouw van het spelniveau vanaf de jongste jeugd naar seniorenteams. De basis wordt gelegd bij de Benjamini's waar de zesjarigen spelend leren hockeyen. Voor volwassenen bestaat de mogelijkheid om via trimhockey met hockey kennis te maken. Ook voor ouders die (willen) coachen is dit de manier om zich wat meer te bekwamen in technische en tactische hockeyzaken.