Arbitrage


Fluiten is niet het eerste waar je naar verlangt als je op hockey gaat, maar een goede hockeywedstrijd verdient goede scheidsrechters en dat moeten we met elkaar als club organiseren.
De Arbitragecommissie zorgt voor een goede opleiding tot clubscheidsrechter, een juiste indeling van de wedstrijden op jouw niveau en een goede ondersteuning bij de uitvoering via begeleiding en digitale apps.

Per 1 augustus zijn er een aantal nieuwe afspraken rondom veldhockey. Klik hier

De doelstellingen van de arbitragecommissie zijn:
- De kwaliteit van de arbitrage bij wedstrijden op De Haaskamp op voldoende niveau houden en verder verbeteren.
- De kennis en het plezier van fluiten bij de scheidsen te vergroten, zodat het leuk wordt in plaats van iets waar je tegenop ziet.

Wie zorgt er voor de arbitrage bij De Haaskamp?
Het fluiten van wedstrijden is vanuit de KNHB en de club verplicht voor alle competitiespelers vanaf de B-jeugd. We doen dit door iedere competitiespeler vanaf 14 jaar actief de kennis en ervaring van het fluiten bij te brengen, zodat men op zijn 15e wedstrijden als zelfstandig clubscheidsrechter een wedstrijd kan gaan leiden.

Senioren
Ook senioren zijn verplicht hun scheidsrechterkaart te halen en in de arbitrage hun bijdrage te leveren, uiteraard met dezelfde ondersteuning.

Trimmers
Trimmers zijn vrijgesteld van fluiten omdat zij geen competitie spelen. Uiteraard is men welkom om zich vrijwillig aan te melden, misschien in aanloop naar het overstap naar een seniorenteam.

Ouders/vrijwilligers
We zijn ook heel blij met ouders/vrijwilligers die hun bijdrage in de arbitrage willen leveren en we nodigen hen dan ook graag uit hun kaart te halen. Let wel: u mag vanaf de D-jeugd geen wedstrijden van uw eigen kinderen meer fluiten.

Hoe wordt je clubscheidsrechter?
1. Opleiding KNHB-College (online)
Iedere speler vanaf 14 jaar krijgt van het knhb college een uitnodiging en toegang tot de elektronische leeromgeving (ELO). Hierin worden de regels veelal in visuele spelsituaties uitgelegd, waardoor het makkelijk te begrijpen is.

2. Spelregelavond (online)
De Haaskamp organiseert voorafgaand aan het examen een (online) spelregelavond, waarin we de belangrijkste zaken de revue laten passeren en waarin je direct al je vragen kunt stellen.

3. Examen doen (online)
Na een paar avondjes studeren kun je meedoen aan het examen, dat we vanuit de KNHB online aanbieden. Hierin krijg je 25 vragen over veldhockey en 5 vragen over zaalhockey, met ieder 3 antwoorden. Voor mensen met bijvoorbeeld concentratieproblemen of dyslexie bieden wij een extra tijd versie aan. Aan het eind van de multiple-choice toets zie je direct of je geslaagd bent. Ben je helaas niet geslaagd, dan kan je een paar weken later nog eens proberen.

4. Stage Lopen
Na je examen ga je een wedstrijd stage-lopen naast een scheidsrechter met meer ervaring. Je loopt actief mee en kijkt goed en stelt vragen aan de scheidsrechter als je niet begrijpt waarom deze een bepaalde beslissing neemt. Zo kom je er langzaam in.

5. Fluiten onder begeleiding
Na de stage ga je zelfstandig fluiten, jij bent nu degene die beslissingen neemt, maar we proberen je via de oortjes en de refcom4all app te laten ondersteunen door een collega scheidsrechter met meer ervaring. Zo bouw je extra kennis en ervaring op en ontwikkel je vanzelf meer zelfvertrouwen.

6. Zelfstandig clubscheidsrechter
Je bent nu een volwaardige clubscheidsrechter en klaar voor je eigen wedstrijden. We proberen je zoveel mogelijk op je eigen niveau in te delen.

7. Hoe vaak moet ik fluiten?
Ongeveer iedere 4 weken word je opgeroepen om een wedstrijd te fluiten. In het Lisa systeem zorgen we ervoor dat iedereen in een seizoen ongeveer evenveel wordt ingedeeld.

8. Zelf vervanger zoeken
Ben je verhinderd zoek dan ruim van tevoren een vervanger die deze wedstrijd aan kan en wacht niet tot 2 dagen voor de wedstrijd. Je kunt ruilen, maar ook een vergoeding bieden. Dat kan op 2 manieren:
a. In je eigen team app of tijdens de training een verzoek doen
b. Via de speciale "Make a deal” Vervangers appgroep 06-306 307 97

Wil je worden toegevoegd tot deze arbitrage appgroep stuur dan een toevoegverzoek naar dit nummer en we zetten je erbij.
Laat altijd weten wie je gaat vervangen via een mail naar [email protected]
Meer weten over spelregels en spelsituaties? Kijk op het YouTubekanaal van de KNHB.

Fluitsignalen Veldhockey
Spelsituaties Veldhockey
Spelsituaties Zaalhockey

Heb je vragen of suggesties voor ons? Laat het ons weten via arbitra[email protected] of via de whatsapp van arbitrage: 06 - 306 307 97